#prataomdet

Kanske är det för att jag jobbar med det jag gör. Kanske är det för att jag är tjej. Kanske är det för att jag tänker mycket. Kanske beror det inte alls på det. Men jag har funderat på en sak.

Det här med respekt och tillit i relationer. Och framför allt i den sexuella relationen.

Vid ett flertal tillfällen. Inte i mitt jobb. På min fritid. Har jag hört diskussioner om pojkvänner som tjatar om analsex, eller tar det de vill ha. Jag säger inget om analsex i sig (bäst att säga innan någon tolkar det fel), det är inte vad det handlar om, det kunde – och det handlar även om oralsex eller vilket sex som helst. Det handlar om när tjejen inte vill. När tjejen inte vill ha analsex. När tjejen förklarat att hon inte vill. När tjejen kanske testat för att vara till lags, för att göra sin pojkvän glad, men inte gillat, inte velat göra om. När det ändå fortsätter tjatas. År efter år. Då det ändå ibland händer att mannens penis tränger in i kvinnans ändtarm. Trots att han vet. Kvinnan viker ibland undan, men i många fall utstår hon det anala samlaget. Man vill ju inte vara tråkig. Och istället för det trevliga sexstunden får hjärtat ett ärr. Ett minne. Minnet av bristen på respekt. Och tilliten får sig en törn. När hon vet att det inte spelar någon roll vad hon säger. Att det inte spelar någon roll om hon säger nej. När det plötsligt är tillbaka i den gamla synen på sexualitet. Mannen ska få (eller ta) och kvinnan ska ge. Som om kvinnan inte hade någon egen sexualitet. Inga egna sexuella begär eller önskningar.

Hade ovanstående situation utspelat sig med en random kille, dyker ord som övergrepp och våldtäkt upp. När det handlar om en pojkvän, då är det genast mycket svårare. För inte är han sån. Det vet ju alla att man får ge och ta i en relation. Och blir han glad, ja då får jag väl ställa upp. 

Varför ställer kvinnan upp? Varför stannar hon kvar i relationen? Varför respekterar inte mannen kvinnans nej?

Var går gränsen? Lallar vi runt i gråzonen? Är inte ett nej alltid ett nej – även i en relation?

Jag tror vi behöver #prataomdet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s